Güncel

HDP’den avukatların yürüyüşüne yönelik polis saldırılarına ilişkin açıklama

Savunma Yürüyüşü'ne yönelik polis saldırılarını değerlendiren Saruhan Oluç, “Adında adalet olan bir parti adalete saldırıyor” dedi

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında,  farklı kentlerden Ankara’ya “Savunma Yürüyüşü” başlatan baro başkanlarının engellenmesine dair açıklamalarda bulundu.

Baroların seçim sisteminde ve avukatlık kanununda yapılması planlanan değişikliklerin anti-demokratik olduğunu belirten Oluç, bu hazırlıklara karşı tepkilerinin olduğunu dile getirdi:

Geçen hafta grubu olan partileri ziyaret edip görüş ve önerilerini anlattılar. İkinci adım olarak 19 Haziran’da Ankara’ya bir yürüyüş başlattılar. Ve bugün sabah itibariyle Ankara’ya ulaştılar. Kente yürüyerek girmek isteyen 56 baro başkanı Eskişehir yolunda polisin ağır saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Engellenen başkanlar oturma eylemine başladılar.”

Adalet ve İçişleri bakanlıklarına çağrı

Avukatların ciddi bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Oluç, Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı’nın sivil bir polis tarafından darp edildiğini söyledi. Saldırıların kabul edilemeyeceğini vurgulayan Oluç, şunları kaydetti:

Bu görüntülerin hiçbirisi kabul edilebilir değildir. Bakın baro başkanları polisin önünde oturma eylemi yapıyorlar. Yapmak istedikleri şey, bu ülkenin başkentine yürüyerek girmektir. Bu engelleniyor. Bu engellemenin anlamı şudur; Türkiye’de hukuk devleti yok demektir. Demokrasi, insan hakları yok demektir. Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü yok demektir. Türkiye’de toplantı ve gösteri yapma hakkı kullanılamıyor demektir. İşte bu tablo bunu gösteriyor. Biz HDP olarak bu görüntülerin ortaya çıkmasını asla kabul etmiyoruz. Ve bunu kınıyoruz. Adalet Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığına çağrıda bulunuyoruz; baro başkanlarının tamamen barışçıl olan, anayasal hakları olan, demokratik çerçevede olan bir eylemidir bu. Bu yaptıkları eylemin engellenmesi, durdurulması ve saldırı ile karşı karşıya kalması kabul edilebilir bir durum değildir.

“İktidar partisi adalete karşı”

Yüz bin avukatın iradesinin engellendiğinin altını çizen Oluç, “İktidar bugüne kadar hukuka saldırıyordu. Şimdi hukukçulara da saldırmaya başladı. ‘Savunma susmadı, susmayacak’ diyen baro başkanları ve avukatların, savunma hakkını kullananların yanında olduğumuzu söylemek istiyoruz. Şu anda engellenen anayasal haklarıdır. Adında adalet kavramı olan bir parti adalete saldırmaktadır. İktidar partisi, adalete karşı bir parti haline gelmiştir. Bu durum da kabul edilebilir değildir” diye konuştu.

“Feyzioğlu darbeyle anılacaktır”

Avukatların, baro başkanlarının bu hakları kullanamadıkları bir ülke nasıl bir ülke hale gelmiştir” diyen Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bakın bu adalet heykelciğine ne terazi bıraktılar ne kılıç bıraktılar. Hiçbir şey bırakmadılar. İktidar avukatlardan ve barolardan biat talep etmektedir. Savunma hakkını kullanmaları, biat etmesi, hukuk devletinin olmaması anlamına gelmektedir. Avukatlar, görüşlerini Ankara’da hem iktidar hem muhalefete, Meclis’te ve dışında konuşup anlatsınlar. Yeni düzenleme sürecinde eleştiri ve önerilerini iktidardan korkmadan rahatlıkla ifade etsinler. Elbette ki baroların kendi iç işleyişlerinin nasıl yapılacağına dair meselenin muhatabı olanlar baro başkanlarıdır ve baro üyeleridir. Bizler onların önerilerini görüşlerini elbette dinleriz. Bu çok açıktır ama TBB başkanını şu anda kendi koltuğunu koruması için iktidarın yanında yer aldığı için baroların taleplerini yerine getirmek yerine iktidar sözcüsü gibi davranması kesinlikle kabul edilebilir bir şey değildir. Türkiye Barolar Birliği Başkanı, bu tutumuyla hukuka, yargıya büyük bir darbe vurmuştur ve bu darbe ile bundan sonra anılacaktır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu