Güncel

Gençlik işsizlikle açlık arasında: 2,3 milyon genç işsiz var

DİSK-AR 19 Mayıs'a ilişkin genç işsizliği bülteni yayımladı. Bültende AKP döneminde işsizliğin daha da artması sonucu 2,3 milyon genç işsizin olduğuna dikkat çekilirken, İslami Bilimlerden mezun olanların diğer fakültelerden mezun olanlara göre daha yüksek maaşla da işe başladıkları belirtildi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 19 Mayıs’a ilişkin genç işsizlik raporunu yayımladı. Türkiye’deki genç işsizliğin dünyada ön sıralarda olduğuna dikkat çekilen raporda 2,3 milyon genç işsizin olduğu belirlendi.

Geniş tanımlı işsizlik yüzde 41

Türkiye’de yüksek olan genç işsizliği oranlarının salgın döneminde daha da arttığı belirtilirken, COVID-19 döneminin yarattığı tahribattan dolayı gençlerin işgücü piyasasından  çekildiği kaydedildi.

TÜİK 2021 yıllık verilerine yer verilen raporda, gençlerde dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 21,1 geniş tanımlı işsizlik oranının da yüzde 41 olarak hesaplandığı belirtilirken, “İş aramaktan vazgeçen, iş bulmaktan ümidini kesen ve işgücü dışına çıkan gençlerde hem dar hem geniş tanımlı işsizlik oranı artmaya devam ediyor” denildi.

Raporda genç kadınlarda işsizlik oranının daha vahim durumda olduğuna dikkat çekildi. Genç kadınlarda dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 25,3 ve geniş tanımlı işsizlik oranın da yüzde 49,7 düzeyinde olduğu belirtildi.

 

AKP döneminde genç işsizlik arttı

Genç işsizlik oranının AKP döneminde daha da arttığı belirtilen bültende, “2005 yılında yüzde 17,2 olan gençlerde işsizlik oranı 2015 yılında yüzde 19,1’e yükseldi ve 2020 yılında ise yüzde 21,1 oldu Böylece gençlerde işsizlik oranı AKP döneminde yaklaşık 5 puan artmış oldu” ifadelerine yer verildi

İşsizlikte dünyada ön sıralarda

Türkiye’nin yüzde 21,1 olan dar tanımlı genç işsizliği ile dünyada ön sıralarda olduğunu belirten DİSK-AR,  Mart 2022 verilerine göre genç işsizliğinin G7 ülkeleri ortalamasında yüzde 9,1, OECD ortalamasında yüzde 11,1, AB ülkeleri ortalamasında ise yüzde 14 olduğunu raporda belirtti.

İslami Bilimler mezunu, yüksek ücretle işe başlıyor

Yüksek öğretimden mezun olan gençlerin işe başlangıç ücretlerinin asgari ücret civarında olduğuna yer verilen raporda en iyi ücretle işe başlayanların islami bilimlerden mezun olanların olduğuna dikkat çekildi. Sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde mezun olanların yüzde 60’ı işe başladığında asgari ücretle çalışırken, İslami bilimler mezunlarında ise bu oranın yüzde 18 olduğu kaydedildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu