Güncel

Gazeteciler toplam 75 yıla mahkum edildi

İHD İstanbul Şubesi, tutsak gazetecilerin serbest bırakılmasını ve basın özgürlüğü üzerindeki saldırıların kaldırılmasını isterken TGS de basın özgürlüğüne ilişkin raporunu yayımladı. 

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne ilişkin Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)  2021-2022 Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıklarken, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de basın özgürlüğüne ilişkin açıklama yaptı.

TGS’nin son bir yılı kapsayan 64 sayfalık raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

🔹 “Gazeteciler toplam 75 yıl 5 ay 26 gün hapis cezasına mahkum edildi.
🔹 128 davada 273 gazeteci yargılandı.
🔹 60 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.
🔹 57 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı.
🔹 32 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi.
🔹 31 gazeteci toplamda 52 gün gözaltında kaldı.
🔹 54 haber sitesine ve bin 355 haber içeriğine erişim engellendi.”

🔹 “RTÜK marifetiyle televizyon ve radyolara toplam 10.427.902 TL para cezası verildi.
🔹 559 basın kartı iptal edildi.
🔹 Basın İlân Kurumu gazetelere toplam 25 gün ilân kesme cezası verdi.
🔹  Hürriyet, Halk TV ve FOX TV işverenlerinin itirazı nedeniyle 1400 medya çalışanının toplu sözleşme hakkı engellendi.
🔹 26 gazeteci hâlâ cezaevinde tutuluyor.”

İHD İstanbul Şubesi de Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF)’nün yayınladığı bu yılki Basın Özgürlüğü Endeksine göre Türkiye’nin gazeteci tutuklamada yine ön sıralardaki yerini koruduğunu ve 180 ülkenin oluşturduğu listede 149. sırada yer aldığını hatırlattı.

Açıklamada, “Gazeteciler sadece ceza davalarıyla değil, tazminat davaları ile de ve hatta  hedef gösterilerek ve işsiz bırakılarak da cezalandırılıyor, baskı altında tutuluyorlar.  Ve iktidarın dışında yolsuzluk, usulsüzlük yapan büyük şirketler tarafından da fiili baskıya, yüksek tazminat davaları ile yargısal baskıya  maruz bırakılıyorlar.

Bilindiği üzere, basına yönelik bu baskılar;  gerçekleri gizleme,  gerçek dışı bilgi ve haberlerle halkı manipüle etme, yönlendirme gayesi taşıyor. Demokrasiyi, düşünce ve ifade özgürlüğünü, halkın haber alma, gerçekleri bilme hakkını hedef alan bu gaye, özgür basın çalışanlarının direnci ve direnişi sayesinde bu güne kadar boşa çıkarılabildi” denildi.

İHD, “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” vesilesi ile tüm basın emekçilerinin bu onurlu direncini bir kez daha selamlayan basın özgürlüğü çerçevesinde, medya araçları ve gazeteciler üzerindeki siyasi vesayet, ekonomik baskı ve yargı baskısı da dahil her türlü baskıya son verilmesini, gazetecilerin çalışma koşullarının düzeltilmesini, örgütlenme özgürlükleri önündeki engellerin kaldırılmasını, gazetecilere yönelik yargı tacizine son verilerek tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmalarını istedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu