Güncel

Ekim ayında en az 165 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin iş cinayetleri raporuna göre; Ekimde en az 165, yılın ilk on ayında ise en az 1853 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ekim ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre; Ekimde en az 165, yılın ilk on ayında ise en az 1853 işçi hayatını kaybetti.

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına bakıldığında; Ocak ayında en az 203 işçi, Şubat ayında en az 142 işçi, Mart ayında en az 144 işçi, Nisan ayında en az 258 işçi, Mayıs ayında en az 239 işçi, Haziran ayında en az 180 işçi, Temmuz ayında en az 155 işçi, Ağustos ayında en az 178 işçi, Eylül ayında en az 189 işçi, Ekim ayında en az 165 işçi hayatını kaybetti.

2021 yılının ilk on ayında iş cinayetlerinde en az 1853 işçinin hayatını kaybettiğini kaydeden İSİG, 165 emekçinin 145’i ücretli (işçi ve memur), 20’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğunu belirtti.

İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin 16’sı kadın işçi, 149’u erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri eğitim, metal, sağlık ve genel işler işkollarında meydana geldi.

Ekim ayında hayatını kaybeden 5 göçmen/mülteci işçinin 3’ü Suriyeli, 1’i Afganistanlı ve 1’i Gürcistanlı olduğu belirtildi.

Can kayıpları en çok inşaat/yol, ticaret/büro/eğitim/sinema, tarım/orman, sağlık, taşımacılık, madencilik, konaklama, belediye/genel işler, kimya, metal, gıda, gemi/tersane, güvenlik ve enerji işkollarında meydana geldi.

Aynı ayda tarım işkolunda 17 işçi ve 5 çiftçi hayatını kaybetti. Ölümlerin dörtte biri sanayi işkollarında. Covid-19 nedenli ölümler en çok sağlık ve eğitim/büro işkollarında meydana geldi.

Ekim ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin 9’u (yüzde 5,45) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler gıda, kimya, eğitim, büro, metal, sağlık ve güvenlik işkollarında çalıştığı ifade edildi.

Can kayıpları en fazla Covid-19, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, kalp krizi, şiddet, patlama/yanma, intihar, elektrik çarpması ve kesilme/kopma nedeniyle meydana geldi.

Covid-19 nedeniyle 15 can kaybı sağlık, 14 can kaybı büro/eğitim, 3 can kaybı güvenlik işkolunda gerçekleşti.

İnşaatlardaki iş cinayetlerinin yarısı yüksekten düşme nedeniyle meydana geldiğine dikkat çekilen raporda, bir diş teknisyeni arkadaşımız tanısı konulduktan beş yıl sonra çalışırken yakalandığı silikosiz nedeniyle hayatını kaybettiği kaydedildi.

Ekim ayında 2 çocuk tarım işkolunda çalışırken hayatını kaybetti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu