EmekGüncel

İstanbul 1 Mayıs programı açıklandı

Bu haftayı 1 Mayıs haftası ilan eden İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs programını açıkladı. İşçi ve emekçiler, taleplerini 1 Mayıs gününe kadar kentin birçok noktasında yapacakları etkinliklerle haykıracak.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs programını açıkladı.

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle konfederasyonların aldığı kararla bu yıl kitlesel 1 Mayıs kutlamaları yapılmayacak. Ancak 1 Mayıs’a kadar Covid-19’dan en fazla etkilenen işyerleri önünde basın açıklamaları yaparak işçi ve emekçilerin talepleri dile getirilecek.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin 1 Mayıs günü sosyal medya üzerinden yayınlanacak ‘1 Mayıs mitingi’ne katılacaklarını ifade eden Toper, İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin 1 Mayıs programı şöyle açıkladı.

1 Mayıs Programı
■ 28 Nisan: Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önü (12.30)
■ 28 Nisan: Fikirtepe (12.30)
■ 28 Nisan: Haramidere Sanayi Sitesi önü (18.00)
■ 28 Nisan: Beylikdüzü Migros Karşısı Bakır ve Pirinççiler Sanayi Sitesi (18.30)
■ 29 Nisan: Sirkeci PTT önü (13.30)
■ 29 Nisan: Tuzla İçmeler Köprüsü (17.00)
■ 29 Nisan: İkitelli Arena Park (18.00)
■ 30 Nisan: Kadın örgütleri Kazancı Yokuşu’nda anma gerçekleştirecek (18.00)

1 Mayıs haftasının Talepleri

Toper, bu yılki 1 Mayıs etkinliklerinde öne çıkacak talepleri şöyle sıraladı:

■ Tüm kaynaklar halk sağlığı için seferber edilmelidir.
■ İşten çıkartmalar, ücretsiz izinler yasaklanmalı, tüm çalışanlar ücretli izne çıkarılmalıdır.
■ Çalışmanın zorunlu olduğu sektörlerde, işçilerin salgına karşı korunması için hekimler ve işçilerin denetiminde önlemler alınmalıdır.
■ Salgın süresince tüm faturalar devlet tarafından karşılanmalıdır.
■ Kayıt dışı çalışan ve şu anda hiçbir geliri olmayan, işçi-emekçilerin, yoksul halka doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.
■ Tüm hastaneler kamulaştırılmalıdır.
■ Salgına karşı toplumun korunması için gerekli kaynak, sermaye sınıfı ve rantiyeye konaca servet vergisi ile karşılanmalıdır. Bu kaynağın kullanımı toplumun denetimine açık olarak organize edilmelidir.
■ İnfaz yasasındaki ayrımcılık, devam eden kayyım politikaları ve belediyelerin çalışmalarının engellenmesi üzerinden sürdürülen siyasi baskılar son bulmalıdır.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu